Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn fredag 09.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Store ustabile fokksnøflak finnes i leområder. Vind, regn, mildvær og sol kan føre til naturlig utløst skredaktivitet.

Skredfarevurdering

Oppdatert varsel 09.04 kl: 10:00.

De siste dager har det kommet betydelige mengder snø og det kan ventes naturlig utløste store skred dersom vinden øker, temperaturen stiger eller sola varmer.
Derfor anbefales det å holde tilstrekkelig sikkerhetsmargin til skredterreng. Skredfaren varierer innad i regionen og er størst i nordvestlige deler.

Vær oppmerksom på at det under siste tids fokksnø kan det ha utviklet seg kantkorn som kan påvirkes, spesielt i overganger mellom tynt og tykt snødekke. Drønn i snødekket er et tydelig faretegn.

Mildvær og regn i lavlandet vil føre til naturlig utløst skredaktivitet. Perioder med sol kan også få skred til å løsne av seg selv over mildværsgrensa.

I høyfjellet finnes det svake kantkornlag i snødekket. Det er krevende å vurdere hvor man kan påvirke slike svake lag. Svært store skred har løsnet på dette laget og fjernutløsning kan være mulig. Der kantkornlag finnes, kan skred i fokksnøen påvirke disse svake lagene og føre til større skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 9. april 2021

Det ligger nysnø nesten til fjordnivå, med sammenhengende gammelt snødekke fra ca. 500moh. Snødekket under ca. 700 moh har fuktig nysnø over skare. Høyere til fjells har flere områder skare i overflaten og fokksnøen er ujevnt fordelt med en generelt vindpreget overflate. Mengden og hardheten på fokksnøen varierer, med mest fokksnø i øst- og sørlig sektor.

Mellom skarelag og siste tids fokksnø er det indikasjoner på at det har dannet seg et aktivt kantkornlag. Ved Tyin, i naboregionen Jotunheimen, har dette laget ført til store skred.
Dypt begravde vedvarende svake lag av kantkorn er fremdeles tilstede og kan muligens påvirkes høyt til fjells.

Skredaktivitet på onsdag:
Et str. 2 skred fjernutløst i østvendt terreng ved Biskopsnosi, vest i regionen. Svakt lag var sannsynligvis kantkorn mellom skare og siste tids fokksnø.
Fra Jostedalen rapporteres det om flere både naturlig og skiløperutløste skred. Naturlig utløst str. 4 skred observert i Krundalen.
Et naturlig utløst str. 3-4 skred observert i østvendt terreng i Lærdal.
Onsdag ble det også observert et naturlig utløst str. 3 skred i sørøstvendt terreng på Blåfjellet.

Natt til 09.04 snødde det ca. 30 cm til fjordnivå, uten særlig vind.
Onsdag ble det gjort observasjon av kraftig drønn i fokksnø i Leirdalen.
Svært stort skred i Jostedalen løsnet på dypt begravd vedvarende svakt lag av kantkorn.

Fjellvær

Torsdag 8. april 2021

10 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -14 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør ved Jostedalsbreen

Fredag 9. april 2021

12 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i sør

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS